ceturtdiena, 2010. gada 16. septembris

SQL Server Management Studio

Sākot ar SQL Server 2005 galvenais rīks, ar ko strādā datu bāzes izstrādātāji, ir SQL Management Studio. Salīdzinot ar iepriekšējām SQL Server versijām šis rīks sevī apvieno iepriekš pieejamos- SQL Server Enterprice Manager un Query Analyzer. Svarīgi ir tas, ka strādājot ar SQL Server Express 2005 un jaunāku (bezmaksas SQL Server versija, kā būtiskākais ierobežojums ir datu bāzes apjoms- šobrīd 4 GB), ir pieejams bezmaksas rīks datu bāzes administrēšanai- SQL Server Management Studio Express. Bezmaksas versijā gan ir ierobežojumi, tomēr, kamēr nav jāveic ļoti sarežģīti uzdevumi, ar to pilnīgi pietiek.



Strādājot ar iepriekšējām SQL Server versijām- Enterprise Manager ir rīks, kas pamatā domāts, lai veiktu datu bāzes administrēšanas uzdevumus. Ar šī rīka palīdzību varēja ērti veidot tabulas, skatus, mainīt datu bāzes un servera uzstādījumus. Šī rīka priekšrocība ir tā, ka ar tā palīdzību var veikt daudzas darbības ar datu bāzi grafiskā režīmā. Diemžēl arī trūkumu ir pietiekami daudz- bieži sastopami dialoga logi- tādā gadījumā darbība ir vai nu jāpabeidz, vai arī jāatceļ, bet neko citu vienlaicīgi nevar darīt. Tāpat arī bija daudzi uzdevumi, kuriem nebija iespējams veidot skriptus. SQL Query Analyzer ir vairāk piemērots rīks programmētājiem un tiem, kas raksta augstas sarežģītības pieprasījumus (rakstot šādus pieprasījumus grafiska tabulu redzēšana ir traucējoša, jo tā aizņem lielu ekrāna apgabalu, savukārt informācija, kas tiek gūta ir pārāk maznozīmīga, jo šādos pieprasījumos ir daudz tabulu, apakštabulu, daudz saišu, kas grafiski attēlotas, kļūst mazāk saprotamas).

Management Studio apvieno šos abus rīkus vienā, vienlaicīgi uzlabojot rīka lietošanas ērtumu un ātrdarbību. Izmantojot Enterprise Manager, piemēram, lai atvērtu koka skatu kreisajā pusē, gadījumos, ja ir daudz objektu, pagāja ļoti ilgs laiks, lai varētu sākt (turpināt) strādāt. Laikā, kamēr tika ielasīti dati par objektiem, neko citu ar Enterprise Manager darīt nevarēja (tas sastinga). Tagad šis pats uzdevums tiek veikts asinhroni- tas nozīmē, ka Management Studio ielasīšanas procesu veic arī tajā laikā, kamēr lietotājs var turpināt darbu ar citām lietām.

Interfeiss jau ir ļoti pazīstams programmētājiem, jo tas ir veidots Visual Studio stilā, bet varētu būt mazāk pazīstams datu bāžu administratoriem. Tas ir viens no Microsoft mērķiem- panākt, lai dažādi rīki tiktu apvienoti vienā universālā rīkā. Tādējādi tiek patērēts mazāk laika katra jauna rīka apgūšanai, un vairāk var koncentrēties tieši uz uzdevumu, nevis līdzekļiem mērķa sasniegšanai.

SQL Server Management Studio iekļauj sevī arī projektu risinājumu izvēlni. Projekts var sastāvēt no skriptiem ar kuru palīdzību var veidot datubāzi, vai, piemēram, no skripta, kas papildinās jau eksistējošu datu bāzi. Tāpat projektā var būt testa skripti, kas domāti, lai pārbaudītu datu bāzes atbilstību projektējumam, vai datu bāzes uzturēšanas skripti, kurus regulāri laiž datu bāzes administratori. Tas viss liecina, ka šis nav tikai programmētājiem domāts papildinājums, kā varbūt sākotnēji varētu šķist.

Management studiju ir iespējams pieslēgt arī Source Control serverim. Tiesa gan- jābūt uzinstalētiem papildinājumiem, kas šo iespēju padara pieejamu. Source Control galvenais uzdevums ir ļaut izsekot skriptu izmaiņām, padarīt vienkāršāku strādāšanu grupā. Lai varētu sākt to izmantot, jāiet Tools-> Options un sadaļā souce control jāizvēlas vajadzīgais spraudnis (Attēls 1 Source Control pieslēgšana).

Attēls 1 Source Control pieslēgšana


Strādājot ar Management Studio ir daudz nelielas, bet patīkamas iespējas, kas padara darbu efektīvāku. Vēlos uzskaitīt dažas no tām:

· Iespēja redzēt pieprasījuma statistiku (izpildes laiks, lasīšanas operāciju skaits, rakstīšanas operāciju skaits)
· iespējama apskatīties izpildes plānus (kā plānotos, tā arī reālos)
· redzēt pieprasījuma izpildes rezultātus datu režģī, tekstā, vai arī saglabāt rezultātus teksta failā, attēlot vairākas rezultātu kopas dažādās aizliknēs (tab)
· teksta ievades uzlabojumi- iespēja atbīdīt vairākas rindas uzreiz no labās pogas, dzēst rindu, aizkomentēt apgabalu. Viss arī zem saīsinājumtaustiņiem.
· ģenerēt skriptus darbībām, ko veic ar vizuālu rīku palīdzību. Tāpat uzdevumu var nepildīt uzreiz, bet uzdot kā uzdevumu aģentam, kas to izpilda citā norādītā laikā.
· Veidot diagrammas - īpaši noderīgi veidojot jaunu datu bāzi, vai strādājot ar kādu daļu no datu bāzes.
· Skriptu atjaunošana gadījumā, ja rodas problēmas ar datoru- piemēram strāvas pārrāvums.

Vēl viena svarīga iespēja Management Studio ir iespēja skatīties, kas šobrīd notiek SQL Serverī. To var darīt ar skriptu palīdzību (sp_who vai sp_who2 storētās procedūras) bet daudzos gadījumos to ērtāk veikt ar Activity Monitor palīdzību.

Attēls 2 Activity Monitor


Šajā logā var redzēt gan to, kas ir pieslēdzies serverim, gan to, kurai datu bāzei, ar kādu aplikāciju un ko šobrīd lietotājs dara. Tāpat var uzzināt, vai nav radušies sastrēgumi, cik atvērtas transakcijas ir katram lietotājam, ar kādu programmu strādā. Informāciju ir iespējams filtrēt, ja datu bāzes administratoram interesē tikai kāda konkrēta datu bāze vai lietotājs. Logā informācija redzama par brīdi, kurā tika atvērts Activity Monitor, bet nepieciešamības gadījumā datus var atjaunot. Tas arī ir ļoti korekti, jo savādāk infrmācija mainītos tik bieži, ka nekādus secinājumus par kādu brīdi izdarīt nevarētu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru