ceturtdiena, 2014. gada 29. maijs

Rezerves kopijas

Rezerves kopiju veidošana un atjaunošana no tām ir viena no svarīgākajām, ja ne svarīgākā lieta, ko jāzina SQL Server administratoram. Šis kopsavilkuma raksts par būtiskām, ar rezerves kopiju veidošanu saistītajām, lietām SQL Server.

Atjaunošanas modeļi

Datu bāzei ir trīz atjaunošanas modeļi (Recovery Models - MSDN). Būtībā atšķirība starp šiem modeļiem būtībā ir tas, kas tiek reģistrēts transakciju log failā un cik ilgi tajā informācija tiek saglabāta (vairāk par tansakciju logiem- MSDN).
  • Simple - Visas izmaiņas datu bāzē tiek fiksētas tikai datu failā(os). Transakciju logā līdz brīdim, kamēr tik izsaukta CHEKPOINT komanda (automātiski vai manuāli- vairāk MSDN)
  • Full - noklusētais atjaunošanas modelis. visas izmaiņas datu bāzē tiek fiksētas arī transakciju logā līdz brīdim, kamēr transakciju logam tiek izveidota rezerves kopija.
  • Bulk logged - visas izmaiņas datu bāzē tiek fiksētas datu failā(os). Transakciju logā līdz brīdim, kamēr transakciju logam tiek izveidota rezerves kopija, bet atšķirībā no Full modeļa, transakciju logā atseviķu komandu izmaiņas netiek glabātas pilnībā (MSDN).
Viena no biežāk pieredzētajām problēmām- datu bāzes izmērs (kopējais) visu laiku aug, tāpēc vienā brīdī tiek nolemts datu bāzi pārlikt uz SIMPLE atjaunošanas modeli. Patiesībā problēmas cēlonis ir tas, ka datu bāzes log fails tiek "iztīrīts" tikai un vienīgi pēc log faila rezerves kopijas izveidošanas (nevis pēc pilnas datu bāzes rezerves kopijas izveidošanas). Vairāk par to- Misconceptions around the log and log backups: how to convince yourself.

Rezerves kopiju veidošana 

Datu bāzes rezerves kopiju veiošana (Backup Overview - MSDN). Būtiski zināt, kādi faili veido datu bāzi un kas tajos tiek glabāts. Kā faili tiek grupēti failu grupās. Par to vairāk šajā emuārā- Faili, failu grupas SQL Server.
  • Full Backup - pilna datu bāzes rezerves kopija;
  • Differential Backup (diferenciālā rezerves kopija) - satur tikai izmaiņas, kopš iepriekšējās pilnās rezerves kopijas. Tātad- ja kopš pēdējās pilnās rezerves kopijas ir izveidotas, teiksim 5 diferenciālā rezerves kopijas, tad lai atjaunotu pēc iespējas svaigāku datu bāzi, jāatjauno tikai pēdējā diferenciālā rezerves kopija;
  • Transaction Log Backup - Transakciju reģistra kopija, satur visas pabeigtās transakcijas kopš iepriekšējās transakciju reģistra kopijas veidošanas brīža. Kopiju var veidot tikai pēc pirmās pilnās rezerves kopijas izveidošanas;
  • Partial Backup - Domāts lai veidotu varētu veidot daļēju datu bāzes rezerves kopiju tikai lasīt/rakstīt failiem/failu grupām;
  • File Backup - Veido rezerves kopiju no viena vai variākiem failiem vai failu grupām;
  • Copy-Only Backup - neatkarīgi no tā, kāda ir SQL Server rezerves kopiju veidošana, šo rezerves kopijas veidu var izmantot, lai izveidotu pilnu rezerves kopiju, kas neietekmēs esošo datu bāzes atjaunošanas shēmu.

Šajā emuārā

Papildus aprakstītais par rezerves kopiju veidošanu:

MSDN - Back Up and Restore of SQL Server Databases

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru