trešdiena, 2010. gada 29. septembris

Mazliet par to, kas notiek

Sākotnēji gan nebiju domājis šeit rakstīt "par dzīvi", bet šodien sanāca piedalīties pasākumā "Kāpēc vērts izmantot Microsoft SQL Server" un tad jau mājupceļā radās doma par nelielu rakstiņu (gan par pasākumu, gan par to kas vispār notiek).

Dažas atziņas no pasākuma:
* Runātājs izklausījās zinošs :).
* Datu bāzes ar ko man sanāk strādā ir stipri mazas (pāris GB, nu labi, kādreiz pārdesmit GB). Līdz ar to lielākā daļa no pārrunātajām lietām konkrētajā pasākumā nav man aktuālas (ir interesanti, bet nav jau "smilšu kastes"). Man ir aizdomas, ka lielākajā daļā gadījumu pie mums LV datu bāzes nav diezko lielākas, ja vien tiešām kaut kur nesāk glabāt filmas vai kaut ko tamlīdzīgu.
* Joprojām nemainās sajūta, ka SQL Server 2008 R2 ir vērts apsvērt tad, ja jāstrādā ar milzu datu apjomiem, kas atkal (tikai aizdomas) pie mums nav tik aktuāli.
* Joprojām- SQL 2008 liekas ne pirmās nepieciešamības prece- jā, ja man vajadzētu ģeogrāfiskus datus apstrādāt, stradāt ar datu bāzēm TB apjomā vai Share Point spēcīgi darbināt, tad būtu jāsāk pētīt dziļāk.. taču kamēr tā nav.. Iepriekš salīdzinot SQL Server 2005 un SQL Server 2000- tur gan bija un ir daudz, daudz apsvērumu par labu SQL 2005.
* Salīdzināja Oracle ar SQL Server. Protams, protams- SQL Server ir daudz labāks :). No savas pieredzes- nezinu cik tas ir pamatoti. Tad vajadzētu arī uz Oracle pasākumiem staigāt. Viena lieta, ko pieminēja, gan man iekrita atmiņā- SQL Server sāk kļūt sarežģīts vēlāk nekā Oracle. Respektīvi- lai sāktu strādāt ar SQL Server vajag mazāk zināšanu. Strādāt ar SQL Server ir daudz vienkāršāk līdz brīdim, kad lietas kļūst sarežģītas :). Bet lietas MS pasaulē kļūst sarežģītas vēlāk (un tas ir būtisks pluss).
* Otrajā dālā runāja par PowerPivot (un vēl šo to). Esmu ar to mazliet padarbojies un jāatzīst, ka visai aizraujoša padarīšana. viss kas vajadzīgs sākumam ir MS Office 2010 un tālāk jau viss pieejams šeit: http://www.powerpivot.com/.
--

Kas notiek ar emuāru:
Salīdzinoši ar iepriekšējo neilgo pastāvēšanas laiku te, šķietami, tāds kā klusums ir ielavījies. Tā nav. Šobrīd aktīvi mēģinu izdomāt kā "skaisti" uzrakstīt par SQL Server darbību. Vēlos uzrakstīt pēc iespējas abstraktā veidā par to, kā tiek glabāti tabulu dati, kas ir indeksi un to fiziskās struktūras. Un tad turpināt par optimizāciju. Tomēr šie raksti top lēni. Redzēs kāds būs rezultāts. Pieļauju domu, ka pirms tam sanāks vēl uzrakstīt kādu rakstiņu par citām tēmām (tie top ātrāk).

Kāpēc par fizisko struktūru?
Labs loģiskais datu bāzes dizains ir lielisks pamats labam fiziskajam db dizainam.
Ar labu loģisko dizainu bet sliktu fizisko dizainu (un otrādi) uz ātrdarbību nav ko cerēt.
Labs fiziskais dizains + labs loģiskais dizains = ātrdarbīga sistēma.
Par loģisko dizainu māca universitātē daudz. Par fizisko.. nu tā..

Noslēgumā:
Vakar, pirms gulētiešanas, palasīju grāmatu. Un tur rakstīts- "[..] cooperation and some personal sacrifice leads to synergies [..]". (Sinerģija nozīmē apmēram 1+1=3).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru