otrdiena, 2013. gada 14. maijs

Kļūsti par Microsoft sertificētu profesionāli

Katru gadu kā pārsteigums, tomēr vienmēr apmēram vienā laikā, rodas vēlme nokārtot kādu sertifikācijas eksāmenu. Šis raksts ir par to, kam vajadzīgi sertifikāti, kur meklēt savai sfērai atbilstošu Microsoft sertifikācijas eksāmenu un kur eksāmenu kārtot, kā arī par Microsoft eksāmena kārtošanas norisi.

Sertifikācijas mērķis

Sertifikāts apliecina to, ka zināšanas ir pietiekamā līmenī, lai nokārtotu sertifikācijas eksāmenu. Sertifikāts pats par sevi nevar atsvērt praktiskā darba pieredzi. Tiesa, CV, kurā redzami nokārtoti sertifikācijas eksāmeni, izskatās pievilcīgāks, tāpēc tas palīdz, ja ne gluži atrast darbu, tad vismaz dod lielāku iespēju tikt uzaicinātam uz pārrunām.

Darba devējam sertificēti darbinieki var būt arī praktiski vajadzīgi. Piemēram, piedaloties konkursos var būt prasība, lai projektu realizētu speciālisti, kas var pierādīt savas zināšanas ar sertifikātu. Tāpat, ja uzņēmums ir vai vēlas kļūt par Microsoft sertificētu partneri, darbinieku sertifikātu esamība var palīdzēt iegūt vai noturēt partnera statusu.

Nevajadzētu aizmirst, ka sertifikāts tomēr ir tikai papīrs. Paša ieguldītais darbs ir tā patiesā vērtība.

Šeit var izlasīt citu cilvēku viedokli par sertifikācijas noderību.

Atrodi vajadzīgo

Ja esi nolēmis kļūt par sertificētu speciālistu, ir jāizvēlas kādu eksāmenu kārtot. Parasti pirmais nokārtotais eksāmens ir tikai sākums. Lai iegūstu augstāka līmeņa sertifikāciju, jākārto arī citi eksāmeni.

Microsoft lapā Find the right IT certification var sameklē sev piemērotākos eksāmenus. Manupārt, šai lapā ir potenciāls un daudz kas ir saprotams, tomēr šobrīd var būt sarežģīti atrast visu nepieciešamo (varbūt eksāmenu saraksts noder vairāk? Sarakstā ir arī tādi eksāmeni, ko vairs nevar kārtot). Pēc pirmā nokārtotā MS eksāmena Tavā rīcībā būs arī sertifikācijas plānotājs.

Nokārtots eksāmens vienmēr būs nokārtots eksāmens, tomēr Microsoft eksāmeni mainās līdzi laikam. Piemēram, SQL Server 2008 sertifikācijas eksāmenus drīz vairs nevarēs kārtot. Droši vien arī CV ieraksts par SQL Server 2000 apgūtajām prasmēm maz kurā raisīs sajūsmas kliedzienus.

Eksaminācijas vietas

Latvijā Microsoft (un ne tikai Microsoft) sertifikācijas eksāmenus var kārtot:
Eksāmena cena ir mainīga, tādēļ vislabāk to noskaidrot pie eksaminatora. Šobrīd eksāmena kārtošana maksā aptuveni 80 USD (+PVN). Man un, cik zināms, arī daudziem citiem - eksāmena organizatoriskos jautājumus visbiežāk nokārto darba devējs.

Eksāmena norise

  • Ierodoties eksāmena kārtošanas vietā, jābūt gatavam uzrādīt divus personu apliecinošus dokumentus. Vienam no tiem jābūt pasei (id kartei) vai tiesībām. Otrs dokuments var būt arī kredītkarte.
  • Pēc formalitāšu nokārtošanas tiksi pielaists pie datora, kur būs pieejams tieši Tev sagatavots eksāmens. Telpā būs pieejama pierakstu lapiņa un rakstāmais (kas eksāmena beigās jāatstāj telpā), kā arī vārdnīca. Tiem, kam angļu valoda nav dzimtā, eksāmena kārtošanas laiks ir garāks par pusstundu. Citus materiālus (telefonus, personīgās piezīmes, internetu) izmantot nedrīkst. Eksaminācijas telpā ir novērošanas kameras.
  • Pirms eksāmena sākuma, jāiepazīstas ar noteikumiem un jāatbild uz dažiem bla bla bla jautājumiem, kas rezultātu nekādi neietekmē (piemēram, cik ilga pieredze Tev ir ar darbā ar konkrēto tehnoloģiju).
  • Tad seko pats eksāmens. Eksāmena laikā šaubīgos jautājumus var atzīmēt un vēlāk atkārtoti apskatīt, lai veiktu labojumus savā atbildē.

    Neatkarīgi no eksāmena veida, kopsummā var iegūt 1000 punktu. Lai eksāmens būtu nokārtots, ir nepieciešams savākt vismaz 700 punktu. Sertifikātā neatspoguļojas iegūtais punktu skaits.

    Esmu kārtojis divu veidu eksāmenus. Pirmā veida eksāmens sastāv no apmēram 50 jautājumiem testa veidā (atzīmē vienu vai vairākas pareizās atbildes, sakārto darbības pareizā secībā un tamlīdzīgi), katrs jautājums ir neatkarīgs no pārējiem jautājumiem. Šāda veida eksāmeni parasti ir vienkāršāki. Otrā veida eksāmenā ir dots situācijas apraksts un tad vairāki jautājumi par konkrēto situāciju. Vienu reizi eksāmena beigās bija praktiskā daļa - tur bija virtuālā vide ar ļoti ierobežotām iespējām. Tajā bija jāveic nepieciešamās darbības.
  • Pēc eksāmena tiek lūgts aizpildīt apmierinātības anketu.
  • Uzzini, vai eksāmenu esi nokārtojis un cik punktus esi ieguvis (satraucošs moments). Pēc eksāmena tiek izdrukāta lapa ar rezultātu. Tajā redzamas stiprās un vājās puses dažādās eksaminētajās sfērās. Nav iespējams uzzināt, kuru konkrēto eksāmena jautājumu atbildēji pareizi, kuru - nē.

Pēc eksāmena

Līdz ar pirmā sertifikāta iegūšanu tiek iegūta arī piekļuve Microsoft Certified Professional (MCP)- mcp.microsoft.com lapai (Kārtojot pirmo eksāmenu tiek piešķirts ID, bet pēc eksāmena kārtošanas tiek nosūtīts epasts, tur norādīta saite, kurā jāreģistrējas). 

Microsoft mcp lapā var (uzskaitījums nav pilnīgs):
  • Izmantot sertifikācijas plānotāju - tas parāda iespējamos attīstības ceļus vadoties pēc nokārtotajiem eksāmeniem.
  • Veidot logo - ja esi sertificēts speciālists, zem sava vārda vari pievienot bildi, kas norāda uz iegūtajiem sertifikātiem. Es varu izmantot 5 dažādus logo. Šobrīd vienu no tiem esmu ielicis sadaļā "Par".
  • Veidot transkriptu - eksāmenu sarakstu, kurā redzams, kad un kādus eksāmenus esi nokārtojis, kādu sertifikācijas līmeni esi sasniedzis.
  • Apvienot savu profilu ar savu darba devēja profilu - šis ir visai piņķerīgs process. MCP lapā skaties sadaļu "Other Member Resources -> Associate to the Microsoft Partner Network", kur ir plašāks skaidrojums. Labā ziņa ir tā, ka ja bieži nemaini darbu, tas jāveic tikai vienreiz.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru