trešdiena, 2011. gada 28. septembris

SQL Server XML Datu tipa metodes

Īss pārskats par SQL Server XML datu  tipa metodēm (query(), value(), exist(), modify(), nodes()). Kādi ir ieejas parametri šīm metodēm un ko ar to palīdzību var izdarīt. Neliels piemērs katrai no tām.

otrdiena, 2011. gada 27. septembris

Datu izgūšana XML formā (FOR XML klauza)

SQL Server atbalsta datu izgūšanu XML formātā. Šajā rakstā pamatlietas par FOR XML klauzu (Raw, Auto, Path un Explicit), daži veidi/piemēri, kā dabūt XML dokumentu sev vēlamā formā. Raksta nobeigumā dažas kopīgās lietas (atslēgvārdi Root, Type un Binary Base64, kā arī vārdtelpu izmantošana kopā ar For XML).

otrdiena, 2011. gada 20. septembris

DB objektu paplašinātās īpašības (Extended properties)

Paplašinātās īpašības var norādīt objektiem datu bāzē (pašai datu bāzei, tabulai, kolonai, funkcijai, utt). Šajā rakstā par to, kur var norādīt un apskatīt paplašinātās īpašības (SSMS) un arī pielietojums, kur tās liekas īpaši noderīgas.

pirmdiena, 2011. gada 19. septembris

SQL Server sql_variant datu tips

Viens ļoti interesants datu tips SQL Server ir sql_variant, kas var saglabāt dažādu datu tipu vērtības, patiesībā- jebkuras, kuru maksimālais garums ietilpst vienā datu lapā (8 KB).

ceturtdiena, 2011. gada 15. septembris

Ligzdotās (nested) transakcijas

Vārdu salikums "ligzdota transakcija" (nested transaction) man sākotnēji pamatīgi nepatika, bet, pāris dienas padomājot, sāk likties, ka nemaz nav tik traki. Rakstā par to, kāpēc uzskatu, ka ligzdotās transakcijas nav vēlamas un raksta beigās- īsumā paskaidrots risinājums, kā apstrādāt situācijas, kurām ligzdotās transakcijas šķietami (bet tikai šķietami) varētu noderēt.

otrdiena, 2011. gada 6. septembris

Vienmēr beidzam transakciju

Re ko es dabūju (man izskatās ļoti biedējoši):
"A severe error occurred on the current command.  The results, if any, should be discarded."
Jūs arī gribat?

Datu izgūšana no XML: XML vārdtelpas (namespaces)

Raksts ar piemēriem par to, kā SQL Server var izgūt datus no XML, kurā ir norādītas vārdtelpas.
Par XML vārdtelpām- w3schools, un msdn raksti: WITH XMLNAMESPACE un xquery.

[ja nekas nemainīsies, emuārā parādīsies daudz vairāk raksti par XML. Domāju- arī plašāk par vārdtelpām, pašu XML, xpath, xml datu tipu, utt .. šobrīd šis sanāk mazliet izrauts no konteksta]

pirmdiena, 2011. gada 5. septembris

SSMS: Pieslēgšana TFS 2010

Pēdējā laikā iemēģinu, kā ir strādāt ar SQL Server Management Studio (SSMS) projektiem. Šajā rakstā īsa pamācība, kā pieslēgt Team Foundation Server 2010 (TFS), lai šos projektus varētu glabāt uz Source Control servera.

ceturtdiena, 2011. gada 1. septembris

Kolonnas pārsaukšana visās tabulās

Parasti jau kolonnas pārsaukšana notiek katrā tabulā individuāli caur SSMS interfeisu vai arī ar sp_rename palīdzību. Bet, veidojot jaunu datu bāzi, kurā vēl nav izveidoti skati/funkcijas/procedūras/programmas, kas būtu atkarīgi no attiecīgā kolonnas nosaukuma, radās vajadzība mainīt kolonnas nosaukumu uzreiz vairākās tabulās.